denken

Minder denken. Meer doen

Soms denk je zoveel na dat je het werkelijke doen vergeet. Kijken naar anderen en denken: wauw dat wil ik ook! Maar het dan niet doen omdat er een hele lijst potentiële risico’s is die je wilt vermijden. Herken jij jezelf in het té veel nadenken? Lees dan even verder:

Altijd al willen zingen voor een vol stadion? Altijd al naar Frankrijk willen gaan om daar een bed and breakfast te willen beginnen? Of misschien altijd al in een film willen spelen?  Maar mist er het zelfvertrouwen en het daadwerkelijk waarmaken van je dromen? Dan ben jij waarschijnlijk een echte denker. Denkers zijn risico vermijdend en denken in ‘wat als’. Vaak staat de negatieve kant meer voorop dan de positieve.

denken

Denken vs Doen

Een denker zijn is zeker niet negatief, de denkers zijn nodig in de wereld om echte doeners tegen te houden van bepaalde onverantwoordelijke activiteiten. Een doener zijn kan heel fijn zijn, een doener heeft minder stress en denkt vaak pas achteraf na of iets een goede of een slechte stap was. Maar ook doeners kunnen de fout in gaan. Ben jij iemand die vaak een flapuit  wordt genoemd? En vaak spijt heeft van wat je net hebt gezegd? Dan ben je waarschijnlijk een doener. Je besefte je van te voren niet wat voor risico’s deze openbare gedachtes met zich mee zouden brengen.

Introvert vs Extravert

Natuurlijk is niet iedereen een doener óf een denker. Wel is het zo dat net zoals bij introverte en extraverte mensen een van de twee overheerst. Toch is het vervelend als je als denker dingen niet doet omdat je dingen te veel overdenkt en opgegeven moment het (goede) idee maar laat zitten. Over het algemeen zijn introverte mensen meer denkers, ze worden gezien als ‘stil’ terwijl zij zelf niet door hebben dat ze niks zeggen. Introverte mensen zijn stiller, maar niet in hun hoofd. Wat een extroverte doener zegt (of doet), denkt een introverte denker.

denken

3 Tips tegen het overdenken:

1. Besef je dat 100% controle op je leven niet bestaat:

Geen risico’s meer aan durven te gaan omdat je dan de controle over je leven verliest verpest geluk. Even de controle op je leven loslaten geeft een hoop rust in je hoofd en zorgt voor onverwachte geluksmomentjes.

2. Vraag jezelf af of je nu actie kunt ondernemen:

Word je helemaal gek van dat éne ding dat telkens in je hoofd blijft sproken? Vraag jezelf af of daar verandering in kan komen. Zou dat op dat moment al kunnen? Zorg dat je gelijk begint met de verandering. Anders schuif je het ‘doen’ telkens naar voren.

3. Verplaats je gedachten:

Het verplaatsen van je gedachtes is moeilijk. Toch heeft iedereen een manier om zijn of haar hoofd leeg te maken. De ene gaat sporten, de ander gaat mediteren of iemand kijkt een leuke film. Vind uit hoe jouw gedachtes het best kunnen worden verplaatst en het ‘overdenken’ zal makkelijker gestopt kunnen worden.

Ben jij meer een denker of een doener? Let me know 🙂

 

 

 

 

Een gedachte over “Minder denken. Meer doen

  1. jeapiebel

    Ik denk veel, maar ik ben ook een doener. Als ik iets echt wil dat ga ik ervoor tot ik dood neer val. Nu ben ik bezig om een sportief lichaam te krijgen en dat doen past hier echt bij. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.