social media

De voor- en nadelen van social media

Social media is niet uit ons leven weg te denken. Tegenwoordig heeft iedereen wel Facebook, Whatsapp, Snapchat of Twitter, het is bijna gek als je geen van deze Apps hebt. Sommigen beweren ook écht verslaafd te zijn. In dit artikel schrijf ik de voor- en nadelen van social media:

Ik zat een tijdje geleden in de trein en ik had net een nieuwe telefoon gekocht. Al mijn Apps stonden al op de telefoon, alleen kon ik nog niet bellen, sms-en, whatsappen of überhaupt op social media want ik had nog geen sim-kaart. Ook had ik geen Wi-Fi in de trein en had ik letterlijk niks te doen in het half uur wachten. Het enige wat ik had was het spelletje ‘Tetris’ dat op mijn mobiel stond, maar na twee keer spelen begon dat ook te vervelen. Het besef dat ik niet even mijn e-mail, mijn whatsappjes of alle ‘belangrijke’ gebeurtenissen op mijn Facebook tijdlijn kon checken voelde enorm raar. Ik begon mij af te vragen of ik nog wel zonder social media kon? En wat dan precies de voor- en nadelen waren?

social media

Voordelen van social media:

 •  Het is gratis: een groot gedeelte van alle social media zijn helemaal gratis, het is dan ook erg makkelijk om er mee te beginnen en er verslaafd aan te raken.
 • Het is makkelijk: “even een Appje sturen dat ik later ben” hoor je mensen tegenwoordig heel vaak zeggen. Het is zó makkelijk om iets snel door te geven of te vragen aan mensen via social media.
 • Het is Actueel: zodra er iets belangrijks is gebeurd in het leven van iemand zetten de meeste mensen het gelijk op social media. Als het gaat om een verhuizing, zwangerschap, behaalt diploma of iets anders belangrijks is het normaal dat je daar wat van leest op Facebook of Whatsapp. Veder wordt ook al het nieuws in de wereld veel sneller verspreid via social media.

social media

Nadelen van social media:

 • Minder contact in het echt: veel mensen gaan minder snel afspreken met hun vrienden omdat ze toch wel contact houden via social media. Het is soms zó erg dat je elkaar wel spreekt op Whatsapp, maar elkaar eigenlijk al een half jaar niet gezien hebt. Verder weet je soms precies hoe het met iemand is door een medium als Facebook, maar spreek je diegene nooit meer.
 • Minder privacy: hoewel je bijvoorbeeld op Facebook heel veel kan afschermen, vind je alleen al met een voor- en achternaam informatie over iemand op internet. Vaak moet je ook bij sommige social media gegevens invoeren zoals je e-mail of telefoonnummer, hierbij geef je toch weer een stukje privacy weg.
 • Je staat voor eeuwig op internet: heeft ooit een van je vrienden een nogál gênante foto van jou online gezet? Er is dan een grote kans dat deze heel lang op het internet zal blijven staan ook al denk je dat hij verwijdert is.
 • Niet zonder kunnen: soms geeft social media je het gevoel dat je  er niet zonder kan. Om te weten hoe het gaat met je vrienden heb je het tegenwoordig écht nodig, het is normaler om het te vragen via social media dan spontaan bij iemand langs te gaan.

social media

Soms maak ik mij zorgen over de nadelen, ik denk namelijk dat ik ook wel een social media verslaving heb. Er gaat geen dag voorbij dat ik geen social media gebruik. Het beste wat je kan doen is om contact te blijven houden met je vrienden in het echt en goed na te denken over wat je neerzet op social media.

Wat vinden jullie de grootste voor- en nadelen? En zijn jullie verslaafd aan social media?

 

 

3 gedachten over “De voor- en nadelen van social media

 1. jeapiebel

  Het kan heel verslavend zijn en het feit dat het voor eeuwig staat op internet, vind ik ook minder. Maar het is onze blog en ook wat wij allemaal schrijven. 😉 Aan de andere kant het hoort erbij.

 2. Jolet

  Ik spreek juist vaker af met vriendinnen dan voordat ik geen social media had, eigenlijk. Nu heb ik bijvoorbeeld nog contact met mensen van de vakantie van 3 jaar geleden, die ik door social media nog steeds zie. Maar dat niet zonder kunnen, daar herken ik mezelf wel heel erg in..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.